Alăptarea – informații esențiale

De foarte mult timp mi-am propus să scriu acest articol ori să fac un video pe canalul nostru de Youtube: “Parenting is a journey” însă cum puiul nostru trece printr-un puseu acum, îmi e cam greu cu filmarea.
Am acumulat de-a lungul timpului niște informații folositoare viitoarelor sau proaspetelor mămici. Informații actualizate, (oarecum) departe de miturile transmise ori sugerate de către mamele noastre ori bunici. Spun asta pentru că noi avem acces la informație, la studii recente, lucruri de care mamele noastre nu aveau parte.
O mămică întreba ieri pe un grup, referitor la alimentația mamei: “Eu sunt la al 2 lea copil dar la primul nu am avut experienta alăptării… Acum am sân și lui bebe îi place. Aș vrea să știu ce e ok să mănânc și de ce trebuie să mă feresc să nu îi fac rău lui bebe.”
Răspunsul meu a fost :
“Lapte aveai și la primul bebe însă poate nu erai informată… Ca să reușești să alăptezi secretul e să atașezi bebelușul la sân cât se poate de des. La un nou născut mai ales. De mâncat poți mânca absolut orice. Laptele se produce din sângele mamei, nu din alimentele consumate. Bebe se poate screme sau plânge din alte cauze,(pot fi colici!!!) nu din cauză că ai mâncat tu… fasole dau un exemplu. Bebelușii au colici și plâng necontrolat uneori , sunt n alternative de ajutat bebelușul în acest caz: masajul la burtică ori jucatul de-a bicicleta cu piciorușele lui, bătutul pe spate după alăptare să scoată aerul, sunetele albe ori plimbatul cu mașina…
Cel mai important însă mie mi se pare starea mamei. Știu că sună SF pentru unele, însă este esențial ca mama să aibă o stare de beatitudine pentru că bebelușul își simte mama întru totul! E vb de al “4-lea trimestru”. Acum dar și mai încolo, ei simt stările mamei, așadar e logic: mamă agitată, stresată, obosită, bebe la fel.”

Revin la informațiile despre alăptare.
Ce trebuie să știe o proaspătă mămică?
Cum reușim
●Atașarea perfectă a bebelușului la sân:

Un lucru esențial pentru proaspetele mămici este atașarea. Dacă aceasta nu este făcută corect pot apărea dureri de mamelon, bebe nu se hrănește corespunzător, apar frustrări, agitație atât pentru mămică dar și pentru nou născut. Eu personal am studiat suficient înainte de naștere iar acest lucru mi-a fost mai mult decât benefic la naștere când asistentele medicale în loc de răbdare și consultanță în alăptare, mi-au “montat” repejor o protecție de silicon pentru că bebe nu reușea să prindă sfârcul. Ulterior, după ce am ajuns în camera noastră, m-am liniștit și cu calm am reușit să îmi ajut puiul să pape singurel, fără “cauciucuri”.
Ce satisfacție când îl auzeam înghițind… De nedescris!!!

Studiile medicale demonstrează că, în primele 6 luni, alăptarea la sân aduce copilului absolut toată hrana de care are nevoie și îi întărește sistemul imunitar.
Atenție: Laptele matern își schimbă compoziția în timp – adaptându-și compoziția nutrițională, necesităților sugarului!!!

Cele mai deplasate mi se par comentariile de genul “uite că laptele e galben (ori transparent)”. “E apă chioară, mamă!” Ori “am gustat și eu din el, e sălciu!

● Ăsta nu mai e lapte bun!!”
Știați că prin contactul salivei bebelușului cu sfârcul mamei, acesta “comandă” fix proprietățile necesare organismului său la momentul respectiv???
Ori mai știați că atunci când mama este răcită cel mai indicat este sa alăpteze în continuare, nicidecum să întrerupă alăptarea? Atunci când mama este răcită, prin alăptare îi transmite bebelușului anticorpi.

Da! Alăptarea chiar este minunată deși perioada de început poate fi îngrozitoare dacă nu ești pregătită pentru așa ceva! Plânsul bebelușului continuu îți dă senzația că nu se satură pentru că ar sta non stop la sân (iar tu nu apuci nici la toaletă să ajungi, știu!!) însă și durerile de sâni din primele zile fac cele mai multe mămici să apeleze rapid la laptele praf.
Proaspetele mămici în astfel de perioade sunt extrem de vulnerabile, un astfel de sfat venit într-un moment ca ăsta iar bebelușul își poate lua adio de la cel mai sănătos lucru pe care îl poate primi de la mamica lui: laptele matern. Eh, eu vă sfătuiesc fetelor să vă cumparați un wrap elastic (în cazul bebelușilor) și astfel vă veți putea deplasa prin casă chiar și cu bebe atașat la sân dacă este poziționat corect în sistemul corespunzător. Este WOW!!!


Revenind, mai punctez și recomandările gen “alăptează din 3 în 3 ore” sau “fă-i un program”. Greșit! Un bebeluș lăsat la sân cât dorește el pe lângă faptul că e un bebeluș fericit, ajută și lactația să se regleze. Așadar, wrap elastic și somn de voie când doarme bebe. Pe mine astea m-au salvat în momentele de epuizare maximă…

●Durerile de sâni (pot fi ragadele, furia laptelui, canale infundate, mastita etc).

Majoritatea mămicilor se confruntă în general după a doua/ a treia zi de la naștere cu furia laptelui. Durerile pot fi diminuate chiar de către bebe care îți detensionează sânii împietriți , fierbinți și dureroși dacă este lăsat la sân cât mai des. Deasemenea, putem încerca “tehnica drenajului limfatic”. Chiar ajută! Alăptările dese în primele zile duc la o instalare a lactație fără probleme și reduce riscul angorjării sânilor. Nu există să alăptezi prea mult un bebeluș, ba chiar îl poți alăpta prea puțin dacă nu te informezi bine. Alăptează-l la primele semne de foame: mânuțe în guriță, freamăt. Nu aștepta să plângă sau să ți se întărească sânii, semn că ai prea mult lapte.
În cazul ragadelor (pentru că le-am avut și pe acestea din plin) recomand crema cu lanolină, atașarea corectă, sânii lăsați la aer când bebe nu suge și să nu dormiți pe burtă.

Deși începutul acestui capitol din viața oricărei mămici e anevoios, vă garantez că urmează clipe de neuitat! Dragoste pură, liniște sufletească, împlinire și un copil sănatos. Cam astea sunt sinonimele cuvântului alăptare.

● Colostrul e fix “zeama aia galbenă” denumită de bunici, cu completarea: “nu ai laptele bun, încearcă puțin lapte praf”! 🤦🏻‍♀️
Ei bine, nu că-s eu Gigi contra însă ce să vezi? Colostrul este aur pur pentru bebelușii noștri:

Conține multă vitamina A și E pentru dezvoltarea sănătoasă a ochilor și creierului bebelușului tău.
Oferă protecție împotriva infecțiilor:
Lactoferrina- oprește dezvoltarea bacteriilor în intestine
Imunoglobulina- oprește bacteriile să intre în intestine
Leucocitele- absorb bacteriile din intestine.
Laptele din primele zile, colostrul, are un volum scăzut (câțiva mililitri) dar este foarte concentrat din punct de vedere nutritiv, exact cum are nevoie nou născutul.
Oferă un efect laxativ, prevenind constipația.
Stopeaza producerea icterului după naștere.
Trateaza și previne infecțiile.
Reduce riscurile de infecții la nivelul intestinelor deoarece conține Factorul de Crestere Epidermic, care ajută la maturizarea sănătoasă a stomacului și intestinului.
Unic și destinat special pentru nevoile fiecărui copil. Laptele a doua mame nu e niciodată la fel.
Laptele matern din primele zile este realizat dintr-o combinație specială și echilibrată de proteine, grăsimi și carbohidrați, perfecte pentru bebelușul tău.

În prima zi de la naștere, stomacul bebelușului are o capacitate de 5-7 ml, (cât unghia de la degetul mic!). În prima zi de viață stomacul bebelușului nu e elastic și nu poate primi o cantitate mai mare de lapte, de aceea apar frecvent regurgitările.

Până la a 3-a zi de la naștere, stomacul are o capacitate de 22-27 ml (aproximativ cat unghia de la degetul mare). Alăptările dese, la cerere, asigură hrănirea perfectă a copilului tău.

În jurul celei de-a 7-a zile de viață, stomacul ajunge la o capacitate de 45- 60 ml (cât o minge de ping pong).

●De ce plânge atât de mult un bebeluș?
Mai ales daca e primul copil, îngrijorarea că facem noi ceva greșit ne panicheaza, ba mai mult decât atât, ne duce în starea de stress maxim care ghici ce? O transmitem fix bebelușului!!!
Dacă gândim cu calm, e normal să plângă, este un mediu complet nou pentru el după cele 9 luni în care s-a dezvoltat în pântecul mamei, ferit de factorii externi.
Ce facem? O luam prin eliminare: îi e cald? Frig? E schimbat de Pampers? Dacă toate astea sunt ok, îl atașăm la sân.
Cum ştii că îi este foame unui nou-născut?
În general îşi duce pumnii la gură, iar dacă îi aşezi un deget la colţul gurii se va întoarce după el.
De ce vrea NON STOP la sân? Pentru că acolo îi e lui cel mai bine! Pentru că la sân se simte protejat, simte bătăile inimii mamei , singurul sunet cunoscut de el de la bun început. ❤

● Cât să alăptez?
“Durata alăptării nu trebuie să privească pe nimeni altcineva în afară de mamă și bebeluș!” Acestea sunt cuvintele Pediatrului nostru.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă hrănirea copilului exclusiv la sân până la vârsta de șase luni, urmând să se continue alăptarea, în paralel cu diversificarea alimentației până la vârsta de doi ani.
Atât timp cât mama și bebelușul sunt ok, nu se simte disconfort după o anumită vârstă, iar puiul își manifestă în continuare iubirea față de țiți… călătoria poate continua până la autoînțărcare.
Eu personal mi-am propus să începem înțărcarea blândă după ce îi vor ieși toți dințișorii. Nu îi pot lua fix singura alinare în momentele cu astfel de dureri (așteptăm caninii acum).
Pentru că da, alăptarea pentru ei înseamnă alinare, protecție, iubire! ❣

●Nu alăptez pentru că mi se las sânii.
Ei bine dragile mele… aici mergem iar pe principiul “ce energii emani, aia atragi”.
Nu îmi dau cu presupusul despre alte cazuri, mă uit în propria oglindă și vă spun că deși au suferit modificări majore în ultimul trimestru de sarcină și in perioada de după, acum, la 1 an și 5 luni de alăptare, sânii mei au revenit la dimensiunile inițiale 😊 Ba chiar sunt conștientă că dacă aș băga puțin sport, i-aș tonifia și aduce la o stare perfectă… Deci… Don’t worry, be happy!😁

● Nu mai am lapte!
După ce lactația este reglată (ori în timp ce se reglează) uneori se poate întâmpla să avem senzația de sân gol. Și atunci panică iar, dar degeaba! Este absolut normal ca sânul să se simtă gol odată ce lactația e reglată.
Ce putem face să verificăm rapid? Verificăm pampersul! Este ud? Înseamnă că este și lapte!

O mămică întreba recent:
“… de 9 luni imi alăptez fetița și de azi noapte nu mai am lapte! S-a trezit cu pampersul uscat cu toate că a stat toată noaptea la sân! Am fost și la pediatru astăzi pt că e și răcită (și eu sunt) a udat doar 2 pampersi astăzi! Nu m-am gândit nicio secundă că nu am lapte așa că soțul mi-a zis să mă mulg; în 20 de minute de muls nu am scos picătură de lapte!! M-am hidratat,am băut și bere,ceai de lactație! Nu știu ce să fac,o țin toată ziua la sân! Lp nici nu am în casă, ce fac până mâine? Cum o hidratez? Cum fac să-mi revină lactația?”
Răspuns:
“În primul rând calmează-te. Altfel hormonii lactației nu mai funcționează la cote înalte. Dacă ai alăptat până acum la cerere zi și noapte nu are cum să dispară laptele 😉 , nici după înțărcare nu dispare imediat…. nici după medicamente de oprirea lactației. Mulsul cu pompa nu arată cât lapte ai în sâni…. sunt multe mămici care alăptează exclusiv fără probleme dar nu pot mulge nici 15 ml. E normal să nu iasă, deoarece nu ai muls zilnic, nu ai tehnica, lactația este reglată.
Aplică comprese calde pe sâni, dușuri calde pe sâni cât mai dese, masaj ușor. Constant. Cât mai des.
La această vârstă poți oferi și apa sau ceai din pahar mic, gen shot.
E posibil sa îți vină menstruația? E posibil să fii însărcinată?Ai luat ceva medicamente?
Mergi cu copila la medic pentru a verifica urechile, gâtul și a primi tratament adecvat bolii.
Dacă nu recapeți încrederea în organismul tău și în capacitatea ta de a produce lapte, atunci cheama și o consultantă în alăptare.”

Despre alăptare sunt foarte multe de spus, însă voi încheia cu ceva pozitiv, bineînțeles, așadar:
● Avantajele mamei dacă alăptează
Alăptatul:
– ajută la revenirea uterului în poziția inițială.
– s-a demonstrat că previne apariția cancerului de sân.
– scade riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2
– laptele matern este la îndemână, natural, igienic și este la temperatura potrivită întotdeauna dar reprezintă și o economie de timp și bani.
– producerea laptelui reprezintă un consum de energie pentru organismul mamei, și astfel o ajută să piardă din kilogramele depuse în timpul sarcinii.

Acestea fiind spuse, vă doresc alăptare lină, momente magice alături de puii voștri și sănătate tuturor!